bild4

Kaptenens recept

Fläskfilé som i Toltorp
Putsa en fläskfilé, krydda med salt och grillkrydda, bryn den därefter lätt i olja. Skär sedan ett snitt i filén och fyll med en god grönmögelost. Linda baconskivor runt filén, slå därefter in allt i aluminiumfolie. Till hit brukar jag förbereda hemma. Sedan är det bara att grilla ombord. Till filén serverar jag gärna kokt färskpotatis eller färdigköpt rösti som är god att grilla, samt en innehållsrik sallad. En kall färdigköpt gräddfilsås med örter är god till.

Toltorp sallad
Strimla eller hacka isbergssallad, slanggurka, tomater, gul paprika, schalottenlök, nektariner el. plommon. Blanda allt i en skål och toppa med en näve jordnötter, krydda med lite basilika.

Hällbröd
Goda till frukost eller när sjön suger! 5 dl filmjölk 1,5 dl sirap 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 15 dl rågsikt Blanda väl och forma till bullar som plattas ut. Grädda i stekpannan eller dirket på grillgallret.

Grillad abborre med ansjovis
Abborrar, ansjovis, dill, olja, salt, peppar potatis, gräddfil, rödlök, senap Rensa och fjälla fisken, tag bort huvudet samt skölj och torka. Olja lätt insidan av fisken, krydda och fyll med dill och ansjovis. Pensla även utsidorna med olja samt skär några snitt i skinnet. Grilla tills fisken fått fin färg, svep därefter in den i folie och eftergrilla på svag värme i cirka 10 min. Servera med färskpotatis och en kall sås med creme fraiche, finhackad lök, lite senap, salt och peppar.

Toltorpiansk blåbärskaka
Denna bakar jag hemma och tar med på flotten. Ta en vanlig kakmix baka enligt anvisningen på förpackningen, men minska lite på vattnet (istället för 2 dl tag 1,8 dl). När Du hällt kakan i bakformen strö över ca 1 dl blåbär. Grädda, tag med och servera.